Apor och så.

"Vi vet inte mer än vad vi själva har skapat"
Så brukar jag ofta tänka, och nu ska jag göra mig ett försök att förklara vad jag menar. Det brukar inte gå så bra för mig att förklara det genom den orala vägen. Kanske är det lättare att skriva...kanske.
Vi kan börja med att säga att människan har skapat vetenskapen, religion, Etik och Moral. Det kan vi nog vara överens om. Människan är också den varelsen som har skapat språket. Kommunikation har ju sedan länge funnits i djurens värld, Men det var vi som tog det en steg längre. Och det har med våran hjärna att göra. Till exempel, Vi vet ju att aporna kan använda verktyg för att till exempel göra sönder ett äpple. De försöker kanske att få det i två delar, och kommer då på att om den tar en sten och slår på äpplet så kanske det går sönder. Men det är där som det skiljer sig med oss. För att apan måste "komma" på det varje gång han ska göra sönder äpplet. Medans vi kommer ihåg att vi en gång använde oss utav en sten. Det läggs någonstans i våran hjärna.
Och som en vis-man skrev;


Nyckeln till dörren



Aporna har alltså redskapen; vi kan jämföra det med att ha en låst dörr och äga en nyckel till låset, men inte veta om det. Aporna äger nyckeln (Språklig begåvning) till dörren bland en mängd andra föremål.
De har en hel del vilja att försöka öppna dörren, men de förstår inte att nyckeln ska användas till att stoppas i nyckelhålet. Det vill säga: de har en grammatisk struktur i hjärnan, men inte förmågan att kombinera den med något symbolsystem (t ex ljud), vilket skulle ge oanade möjligheter. De använder kanske nyckeln till att fiska upp myror ur en trädstam, men har över huvud taget inte prövat att sätta den i låset.


Klicka på bilden för länk till wikipedia
Orkar inte skriva så mycket mer på detta just nu, vill bara få det publicerat så att det inte försvinner bort i ingenstans. Och jag vill åter igen säga att detta är ett icke klart inlägg. Finns mycket mer att säga om saken, och så mycket som jag inte har någon som helst aning om. Jag hoppas att jag får lära mig mer hela tiden. Vill aldrig säga stopp för ny kunskap. I love it.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0